Psihologia jocurilor de noroc Moduri de combatare a dependenței de jocuri de noroc.

Tot pe autorități dă vina și deputatul USR Tudor Pop, pe care le acuză că au stat cu mâinile în sân până acum. Iar în al doisprezecelea ceas, când societatea stă pe un butoi cu pulbere din cauza efectelor dependenței față de jocurile de noroc, s-au gândit să intervină, pentru că și-au dat seama că nu mai e de glumă. Deputatul USR Tudor Pop crede că PSD a luat ce a fost mai bun din legea sa și a redactat una nouă, ceea ce a făcut ca propunerea lui să pice la vot, în comisiile parlamentare, pe motiv de paralelism legislativ. „Dacă trece, jos pălăria, aș fi foarte mulțumit, pentru că înseamnă că noi ne-am făcut treaba în opoziție”, spune deputatul USR, pentru Panorama. Aceeași inițiativă mai prevede ca sălile de joc să nu mai poată fi adăpostite în clădiri rezidențiale sau că spațiile în care se află nu pot fi la mai puțin de 300 de metri de o locație deja existentă, în care se desfășoară deja jocuri de noroc. Ea își urmează doctoratul în politici publice și este expert în industrie de multă vreme și, totodată Președinte al Nevada Council on Problem Gambling.

  • Mai exact, trebuie să depui doar atâția bani cât îți permiți să pierzi, fiindcă jocurile de noroc presupun riscuri financiare și există șansa să pierzi banii depozitați.
  • Trebuie să ai grijă de cât timp aloci jocului, care este bugetul pe care îl pariezi și cum această distracție se reflectă asupra vieții tale.
  • Există numeroase organizații și resurse specializate care oferă sprijin și ajutor celor afectați de jocul compulsiv în mediul cazinourilor online.
  • Jennifer Shatley aruncă puțină lumină asupra unui subiect adesea greșit înțeles.
  • Mai mulți factori pot duce la dependența de jocurile de noroc, inclusiv statutul social, disperarea pentru bani și senzațiile tari derivate din jocuri.

Jocul responsabil nu este obiectivul principal al industriei jocurilor de noroc. Iar statul nu face mare lucru pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili și pe dependenții de jocuri de noroc, deși are modelele altor țări. Dacă un jucător face un pariu sau o mărire pe care niciun alt jucător nu o revendică, câștigă potul fără să-și arate mâna.

Iar în acest caz are susţinerea socială necesară pentru a promova iniţiative de reglementare mai strictă a domeniului, conchide Dumitru Borțun. Ei spun că «vrem să trecem legea», dar în Comisii fix cam cei de la PSD se opun. Dar deputatul PNL Adrian Cosma, care a iniţiat proiectul de interzicere completă a reclamelor la jocurile de noroc, adoptat în martie de Senat – cu modificări drastice iniţiate chiar de liberali, susține pentru Europa Liberă cu totul altceva. Legea iniţiată de Alfred Simonis a primit în iulie 2023 aviz negativ din partea Guvernului, al cărui proaspăt premier era chiar Marcel Ciolacu.

Jocurile de noroc, o cangrenă socială care trebuie combătută

La nivel de școală, este de dorit ca elevii să fie învățați cât mai multe modalități de control al impulsurilor. Mai mult, se pot organiza campanii de informare a copiilor cu privire la consecințele, pe termen lung, al acestui comportament. Materialele de informare și resursele online furnizează ghiduri practice și sfaturi utile pentru jucători, oferindu-le instrumentele necesare pentru a lua decizii informate și pentru a-și gestiona activitățile de pariere în mod responsabil. Motivele pentru care cineva ar alege autoexcluderea pot varia de la conștientizarea unui comportament problematic până la dorința de a-și proteja resursele financiare și a relațiilor personale. Este esențial să se recunoască problema și să folosească tehnica autoexcluderii.

Cum faci o identificare dependență jocuri de noroc?

Ministrul de Finanţe vrea ca jucătorii să aibă mintea limpede atunci când pariază în cazinouri. Modificarea adusă prin noua lege este aceea că de la data de 31martie 2024 va trebui să avem o bază de date unică la nivel național a persoanelor autoexcluse care va fi gestionată de către ONJN. Cum în ultima vreme s-a atras atenția asupra reclamelor agresive făcute de casele de pariuri și asupra reclamelor mascate în urma cărora mai multe asociații au cerut interzicerea acestora.

Semne si simptome ale dependentei de jocuri de noroc

40% dintre copii au menţionat că au prieteni implicaţi în astfel de activităţi, conform celei mai recente anchete sociologice. Totuși, psihologul e de părere că această soluție ar putea fi imperfectă și limitată, întrucât la dependenți s-ar putea să nu funcționeze. Ei caută alternative și vor găsi mereu locuri unde să-și hrănească dependența. Acesta e completat de deputatul USR Tudor Pop, care constată că în România să devii membru pe o platformă de gambling e foarte ușor, iar ca să te elimini e foarte greu. În țările civilizate e invers, e ușor să te pui pe lista neagră și e greu să devii membru.

Care este diferența dintre jocul responsabil și jocul problematic?

Jucătorii au devenit obsedați de goana după un câștig mare și au ajuns să joace fără nicio limită. Ceea ce este și mai grav este faptul că aceștia nici măcar nu conștientizează că au ajuns să fie dependenți de aparate și pariuri sportive. Această tendință nu va face decât să crească în anii următori, pe măsură ce tot mai mulți dezvoltatori de software de gaming vor crea noi jocuri care pot fi jucate pe diverse dispozitive. Multe accesorii VR sunt acum disponibile pe scară largă pentru publicul larg, ceea ce este de bun augur pentru o eventuală creștere a cazinourilor VR.

De exemplu, copiii care sunt crescuți de un jucător cu probleme au mai multe șanse să devină ei înșiși jucători cu probleme. De asemenea, apare de obicei alături de alte lupte pentru sănătatea mintală, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea bipolară și depresia, printre altele. În egală măsură, dincolo de suportul oferit celor care se confruntă cu probleme, Asociația Joc Responsabil desfășoară și acțiuni de conștientizare și de training la nivelul agențiilor de pariuri și a sălilor de jocuri. Jocurile de noroc în România încă reprezintă un punct sensibil de discuție, asta pentru că a devenit o chestiune normalizată și greu de ținut sub control. În România, de cele mai multe ori, statul a fost preocupat doar de partea financiară a problemei. De partea socială, de prevenirea dependenței și de educarea cetățenilor în legătură cu abordarea responsabilă a jocurilor de noroc, așa cum se întâmplă și cu tutunul sau alcoolul, autorităților nu le-a prea păsat.

Istoria cazinoului

Așadar, conceptul de Joc Responsabil se referă la încurajarea practicării jocurilor de noroc în siguranță și în deplin control de către jucător, care este îndemnat să vadă în această activitate o metodă de entertainment și nu o sursă de venit. În acest sens, industria se află într-un continuu proces de autoreglementare, unele 40 Burning Hot Slot companii apelând la inovații tehnologice pentru a încuraja jocul responsabil. În prezent, pariurile mobile reprezintă o parte considerabilă din toate pariurile pe internet. În plus, se preconizează că pariurile sociale vor crește în popularitate, deoarece oamenii pot juca online jocurile lor preferate cu prietenii și familia.

Când DIICOT intra pe ușă, traficanții aruncau banii pe geam

Clienții caselor de pariuri sportive sunt îndemnați să își aducă pix de acasă, iar în sălile unde se practică jocuri de noroc vor fi primiți doar cei care joacă, se arată într-un ordin emis marți de Nelu Tătaru. Au trecut timpurile când jocurile de casino erau doar pentru cei privelegiați, cei care au mulți bani. La sloturile online contemporane pariurile minime sunt destul de accesibile, astfel încât cu o sumă modestă jucătorul poate face destul de multe rotiri.

Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, spune că proiectul pe care l-a iniţiat şi prin care sălile de jocuri ar urma să fie scoase în afara localităţilor va fi adaptat în funcţie de ordonanţa de urgenţă pe care urmează să o adopte Guvernul. Simonis, alături de alte zeci de parlamentari PSD, este iniţiatorul proiectului de lege prin care sălile de jocuri de noroc şi pariuri sunt scoase la cel puţin 50 de metri în afara localităţilor. Pe de altă parte, deputata USR Diana Stoica, iniţiatoarea mai multor proiecte pe teme jocurilor de noroc spune că reprezentanţii industriei folosesc adeseori un ton agresiv şi chiar ameninţător la dezbaterile din Comisiile care analizează proiectele. Nici sumele imense de bani investite în marketing și reclame nu încalcă vreo lege, cel puțin deocamdată. Odeta Nestor, preşedinte a Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND), admite că majoritatea multinanţionalelor din piaţă au sediul fiscal în Malta, dar susține că plătesc taxe de sute de milioane de euro anual statului român. Nu trebuie să mergi la un cazinou terestru, sau să aștepți organizarea sesiunilor de joc de către dealeri.

Acum panourile publicitare vor putea avea o dimensiune de maximum 35 de metri pătrați, iar afișele vor fi interzise în exteriorul sălilor de jocuri de valori de bonuri și jackpot-uri sau de bunuri pentru ademenirea jucătorilor. Industria jocurilor de noroc din România asigură venituri anuale la bugetul de stat în valoare de 600 de milioane de euro şi un grad de colectare de peste 99%, arată asociațiile din domeniu. Foşti jucători celebri de fotbal – Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea, Ciprian Marica – promovează, în baza unor contracte, imaginea caselor de pariuri. Premierul Ciolacu anunță o „cruciadă” contra jocurilor de noroc și acuză presiuni din partea industriei. Același premier a avizat negativ legea care scoate jocurile de noroc în afara localităților. Europa Liberă a discutat cu „Odette”, personajul acuzat că a făcut presiuni asupra prim-ministrului. Și totuși, de unde provine acest interes al pasionaților de jocuri de noroc anume față de sloturile online?